Kategorier
Okategoriserade

Pålning – tips och råd 

I samband med att man ska bygga nytt så blir alltid det första spadtaget det viktigaste. Att skapa en stabil grund är A och O för att skapa en hållbar byggnation och detta gäller oavsett om det handlar om att bygga en villa, ett attefallshus eller om att exempelvis skapa infrastruktur i en större skala som exempelvis järnväg. Hur marken ser ut är också avgörande för vilken typ av grund som ska läggas och för vilken metod och teknik som ska användas. 

Det första spadtaget för oss handlar om att utreda vilken typ av jordart det handlar om. Att genomföra en geoteknisk undersökning är väsentligt sett till att lösa jordarter, sand eller exempelvis lera kräver åtgärden innan en grund kan gjutas. Detta innebär att man genomför en pålning. 

Pålning säkerställer stabilitet 

Pålning är en markförstärkande åtgärd som gör att den framtida byggnationen kan skonas från de konsekvenser som jordens rörelser för med sig. Om man gjuter direkt på lös jord så kan detta innebära att hela grundplattan åker med om jorden rör sig, vilket kan få en konsekvens i att byggnationen börjar luta – eller att den drabbas av svåra sättningsskador. 

Pålning innebär att man slår eller borrar ner pålar i marken, förankrar dessa i stabil grund – berg, exempelvis – och sedan gjuter en platta på dessa. En förenklad beskrivning, men som ändå ger en ganska tydlig bild av vad det hela innebär. 

Sammanfattningsvis kan man säga att du som planerar att bygga alltid bör ta hjälp av sakkunnig för att A) undersöka marken och jorden på tomten du ska bygga på och B) om så krävs kontakta ett företag som specialiserat sig på pålning. Det handlar om en extrakostnad, men det är en absolut nödvändig sådan som bör ses som en investering. Att chansa och gjuta en grund utan undersökning kan få förödande konsekvenser.